Samarbete för innovativa och förbättrade solpanelslösningar
Egentligen är det inte så konstigt när du tänker på det. Steget från takbryggor, snörasskydd, fästen och stegsystem till infästningsanordningar för solceller är inte långt. Allt handlar om säkerhet.
Weland Ståls inträde i solenergibranschen började när en oväntad observation gjordes. När marknaden för solenergi växte för ett tiotal år sedan, började solcellsinstallatörerna fästa solpanelerna i de ofta redan förekommande taksäkerhetsprodukter från Weland Stål, som ex. nockräcken. Den ökade efterfrågan gjorde att Weland Stål utvecklade och konstruerade lösningar till de olika solcellsleverantörerna, alla med specialanpassade infästningar. Allteftersom förfrågningarna växte, beslutade Weland Stål till sist att ta fram ett standardiserat sortiment för solcellsinfästningar.
Fånga solenergi i Norrland

Utvecklingen har fortsatt. Efterhand kom kunderna med ytterligare önskemål, till exempel om uppvinklade lösningar och markmonterade system. Detta ledde till att Weland Stål breddade sitt utbud och kan idag erbjuda flera olika infästningssystem för både tak- och markmonterade solceller.
Med denna expertis var det inte helt förvånade att de blev tillfrågade att vara med i ett forskningsprojekt med RISE (Research Institutes of Sweden). Projektet handlar om att med hjälp av låglutande solceller också kunna nyttja solenergi i norr. Forskningsinstitutet sökte en kunnig partner och Weland Stål, med sin dokumenterade erfarenhet, blev ett naturligt val.
Projektet handlar om på att ta fram nya lösningar som optimerar solcellers prestanda i tuffa väderförhållanden. I norr möts man av andra och specifika utmaningar som snölast och låga solinstrålningsvinklar.
– Vi har sett att infästningssystem från varmare delar av Europa inte håller för de påfrestningar vi har i Norden. Därför har vi utvecklat egna beräkningsmodeller för att hantera snölaster och vindförhållanden, säger Fredrik Ignell, säljare på Weland Stål som har jobbat med taksäkerhet på Weland Stål i mer än 25 år.
Nya möjligheter för solenergi

Alternativa installationer är ett annat område som Weland Stål utforskar. I ett tidigare utvecklingsprojekt med RISE undersöktes vertikala solpanelsystem, där panelerna fästs på fasader istället för tak. Fördelarna är många, eventuellt snötäcke påverkar inte produktionen på samma sätt, och under vintermånaderna kan även reflekterat ljus bidra till en jämnare elproduktion.
Weland Stål tittar även på hur solpaneler kan vinklas och monteras på ett sätt som optimerar produktionen under hela dagen, något som kan minska behovet av dyra växelriktare och skapa en jämnare elförsörjning.
Martin Lundgren, produktutvecklare på Weland Stål, ser detta som en möjlig ny riktning för branschen:
– Genom dessa utvecklingsprojekt får vi en unik möjlighet att testa nya infästningslösningar och samla kunskap som kan appliceras på framtida produkter. Det ger oss ett försprång i utvecklingen av ännu mer effektiva och flexibla system.
Samarbeten utvecklar
Nära samarbeten har möjliggjort utvecklingen av nya lösningar, vilket bekräftar Weland Ståls syn på samarbeten som en viktig drivkraft inom solenergi.
– Vi lär oss hela tiden och vi lär oss mycket av våra kunder. Samarbeten är viktiga för att driva branschen framåt, och vi är alltid öppna för nya partnerskap, säger Fredrik Ignell.
Kunskapsutveckling leder till inte bara förbättrade infästningslösningar utan effektivare solenergisystem. Denna erfarenhetsbaserade utveckling gynnar inte bara Weland Stål själva, utan bidrar även till att skapa en starkare och bättre solenergiindustri i stort. Att dela och utnyttja den kunskap som genereras i dessa samarbeten kan bara vara till fördel för framtida projekt och partnerskap inom branschen.